Épületek

Sávalap készítése és az alapozás rejtelmei

A házépítés nem éppen leglátványosabb része az alapozás, ellenben annál fontosabb. Sőt, mit több, még a telekválasztás is nagyban meghatározza későbbi lakóhelyünk tartósságát és szerkezeti adottságait. Írásunkból megtudhatok, miért olyan fontos, hogy ne lápvidékre, vagy hegyoldalra építkezz.

Miért kell földszakértő a telekválasztáshoz?

Ha telket örököltünk, akkor nyilván nem tudjuk egyetlen csettintéssel megváltoztatni a talajszerkezetet, így ez az írás számukra elsősorban tájékoztató jellegű. Akadnak olyan esetek is azonban, amikor valaki telket szeretne vásárolni, hogy aztán oda építkezhessen. Ilyen helyzetekben szinte kötelező (vagy ahogy egyetemen tanultuk kötelezően ajánlott) egy földszakértőt is megkérni, amikor teleknézőbe megyünk.

Nem minden talajtípus alkalmas ugyanis építkezésre és laikusként hacsak nem futóhomokra lépünk, amikor a tulajdonos megmutatja az előttünk elterülő mezőt, akkor bizony nem értünk a dologhoz. Egy földszakértő ellenben pontosan meg tudja mondani, hogy hány évig, hány napig, óráig és percig, valamint milyen állapotban fog ott állni a házunk, ha oda rakjuk le az alapokat. Természetesen csak vicceltünk.

alapozási tchnikák

Milyen alapozási technikák léteznek?

A leggyakoribb a sávalap készítése, ezt rendkívül sokféle épület esetében alkalmazzák. Több információt ezen a linken találhatsz a témáról: https://lukacs-general.hu/alapozas/ 

Ugyanakkor emellett létezik még például lemez alapozás, síkalapozás, mélyalapozás és még sorolhatnám. Az építésért felelő tervező és kivitelező pontosan meg tudja mondani, hogy az általad elképzelt otthonhoz milyen alapozási fajtára is van szükség.

Bele merjek fogni az építkezésbe?

Hát persze! Miért ne mernél? Ugyan egy ház felhúzása nem két napig tart és rengeteg anyagi és energia belefektetési vonzata van, azért egy ingatlan manapság mégiscsak az egyik legnagyobb kincs, ami a tulajdonodban lehet. Sőt, mi több: az ingatlantulajdon már évszázadok óta nagy előny, legyen sző családalapításról, a megfelelő éeltminőség biztosításáról vagy éppenségel befektetésről. A lényeg, hogy jól válaszd meg az éptkezést lebonyolító szakemebreket és akkor nem lesz baj.