őszi durumbúza
Agrár

Őszi durumbúza: miért éri meg termelni ezt a gabonafélét?

Az őszi durumbúza egyre kedveltebb kalászos nemcsak Magyarországon, de az egész világon egyaránt. Ennek nem más az oka, minthogy az elmúlt években elkezdtek átalakulni az étkezési szokásaink. előtérbe kerültek például a teljes kiőrlésű és gluténmentes alternatívák is. De hogy jön a képbe a durumliszt? Cikkünkből kiderül!

Őszi durumbúza: pasta la vista!

A durum búzaliszt és ezzel együtt az őszi durum búza népszerűsége elsősorban a tésztáknak és a tésztafogyasztásnak köszönhető. Az igény egyre nagyobb a jó minőségű tésztaételekre, melyeket otthon is el lehet készíteni. A durumtésztából nemcsak egészségesebb, de finomabb pasta is főzhető.

Ráadásul a durumbúzának magas sárgapigment tartalma van, ezért a tojásmentes tészták készítéséhez is kiváló. Csodás sárga színt kölcsönöz a száraztésztának, így a tojásallergiások is tudnak pastát fogyasztani kiváló minőségben.

Őszi durumbúza vs őszi búza

Jelenleg Magyarországon a durumbúza termesztés még csak gyerekcipőben jár, de szerencsére a magyar gazdák egyre nyitottabbak erre a növényre is. Ha számszerűsteni szeretnénk a konkrét adatokat, akkor azt tudjuk mondani, hogy nagyjából évente 1-10 százalék között mozog a durum termőterületek aránya az őszibúza termesztéshez képest.

Azonban kicsit változtat a számokon, ha azt mondjuk, hogy a durumbúzát csak a malomipar használja fel. Nem mindegy, hogy a termény hányfelé oszlik a felhasználás során. És a sima ősibúzát ugyebár sörfőzésnél és lisztkészítésnél is előszeretettel használják.

Mi a tendencia a jövőre nézve?

Nehéz megmondani, hogy mi várható az elkövetkezendő évektől vagy évtizedtől. Reményeink  szerint egyre nagyobb lesz a durumbúza termőterületek nagysága, azonban arról sem szabad elfeledkezni, hogy az őszi búza viszont két színtéren is felhasználható. Jelenleg az a pár százalék ellátja a magyar igényeket és egyelőre ez a fontos.