körforgásos gazdaság
Biznisz hírek

Mit jelent a körforgásos gazdaság?

A gazdasági modellek között többfélét is találhatunk, melyeket a gazdasági szakemberek mind megkülönböztetnek. Létezik kettő, amit egyébként a hétköznapi emberek is jól ismernek, és alkalmaznak is mindennapjaikben. Az egyik a lineáris, vagy egyirányú gazdasági modell, a másik pedig ennek az ellentéte a körforgásos gazdaság. A 21. század klegnagyobb kihívása tulajdonképpen, hogy minél több területen részben vagy teljesn át tudjon állni az emberiség a lineáris fogyasztási szokásokról a többszöri felhasználásra. Cikkünkből megismerheted a korforgásos gazdaság jelentését, és egy nagyvállalati példát is bemutatunk írásunkban.

Körforgásos gazdaság otthon és a világban

Ha belegondolunk, akkor a szelektív hulladékgyűjtés, a turkálóban vásárlás vagy épp a pamut hamis “vattakorongok” használata mind beleférnek a körforgásos gazdaság modelljébe, csak kicsiben. Természetesen, nem lehet elenyészőnek nevezni azokat az egyéni próbálkozásokat, amelyeket mindenki a saját háztartásában igyekszik bevezetni. Azonban ahhoz, hogy jobb irányba forduljon a Földanya egészsége, ahhoz globálisan is cselekedni kell. Arra gondolunk ez alatt, hogy a vállalkozásoknak is szigorítani kell ahhoz, hogy a különféle szennyezések megszűnjenek, vagy legalább csökkenjenek.

Körforgásos gazdaság a vállalatokban

Manapság már egyre több multivállalat dönt környezetbarát megoldások mellett, ha a munkásságukról van szó. A Schoeller Allibert vállalat például olyan logisztikai eszközözöket gyárt és forgalmaz, amelyek fenntartható módon készülnek, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a logisztikai folyamatok kevésbé legyenek környezetszennyezők.

A visszaforgó csomagolásrendszer lényege, hogy 10+ évnyi használat után a gyártó visszaveszi a leamortizálódott tárolókat, és beolvasztás után újakat készít belőlük, azaz újrahasznosítják őket. Ilyen módon nem termelődik plusz műanyagszemét, hiszen a ládák és konténerek nem a szemétben végzik. A körforgásos gazdaság alapján a vállalat 360°-os megoldásnak nevezi ezt a módszert. Sőt, szlogenjükkel is azt hirdetik, hogy ők túl jó műnyagok állítanak elő ahhoz, hogy csak úgy el lehessen pazarolni. “We make plastic too good to waste!”