inzulinrezisztencia Cukrcomcukrom
Selfness

Fast food, fast life – a helytelen életmód következményei

A mai, felgyorsult világban nagyon kevesen szakítanak időt a főzésre, így legtöbbször kész, félkész ételeket vásárolnak, vagy rendelnek valamilyen gyorskaját. A probléma ezekkel az ételekkel az, hogy nem tudjuk, hogy készítették el őket, és milyen alapanyagokat használtak hozzájuk. Ezek általában zsíros, nem gondosan kiválogatott összetevőkből készült táplálékok, amelyek rossz hatással vannak az emésztésünkre. Nem beszélve a cukros édességekről: ma már a legtöbb keksznek is elég magas a cukortartalma. Amiben pedig nincs cukor, abban édesítőszer van: az a helyzet, hogy ez sem a legideálisabb a gyomrunknak. Miközben azt hisszük, hogy egészséges nassolnivalót választottunk magunknak, rájövünk, hogy az étkezés tudománya nem teljesen fekete-fehér.

Nem csak a gyors ételek jelentik a problémát

A helytelen táplálkozás akkor a legrosszabb, amikor mozgásszegény életmóddal párosul. A 21. században a legtöbb munka irodai, ez azt jelenti, hogy a napunk nagy részében egy székben ülünk. Ez nemcsak a testtartásunkra van rossz hatással, hanem az egészségünkre is. Ugyanis ha keveset mozgunk és helytelenül étkezünk, az rengeteg betegségnek adhat melegágyat. Pedig napi 30 perc mozgással már sokat tudunk tenni testi-lelki jóllétünkért. Persze, a nagy kényelem miatt, amihez hozzászoktunk, nehéz kimozdulni a komfortzónánkból. De ha nem szeretnénk gyógyszereken élni életünk hátralevő részében, akkor el kell kezdenünk életmódot váltani.

Megelőzni a betegségeket

Ez lenne tulajdonképpen a célja az életmódváltásnak. Persze, vannak olyan esetek, amikor nehezebb vagy egyáltalán nem is lehet leküzdeni az adott betegséget, mert genetikailag örököltük. Azoknak, akiket ez a probléma szorosan érint, van egy jó hírünk: helyes életvitellel csökkenthető a genetikailag örökölt betegségek kialakulása is. Igen, az inzulinrezisztencia is ezek közé tartozik. Ha nem tudod, mit az inzulinrezisztencia jelentése, keress rá a neten, vagy kérd ki szakértő segítségét a témában. Fontos a tudatosság, hiszen csak így tudjuk megelőzni a bajt.